Grafiska branschen som framtidens arbetsplats

Funderar du på i vilken bransch du ska söka ditt nästa jobb? Då ska du läsa det här.

Grafisk kommunikation frodas i alla möjliga olika kanaler just nu. Allt mer blir digitalt men det finns fortsatt en väldigt stor marknad för kommunikation i fysiska kanaler.

I kommunikationsprocessen kodas och vidarebefordras information av en sändare till en mottagare via en kanal eller ett kommunikationsmedium, står det på Wikipedia.

Om man tittar på de fysiska kanalerna så är de faktiskt väldigt många.

  • Broschyrer
  • Direktreklam
  • Mässor
  • Event
  • Produktmedia
  • Folierade bilar
  • Butiksmarknadsföring
  • och så vidare

Det gäller att inte begränsa sina tankar utan titta brett. När du går in i en butik så är det allra mesta du ser saker som är tryckta – producerade i ett tryckeri. Du möts av skyltfönstret med dekor och skyltar. Här ser du kanske digitala skyltar men innehållet på dessa hanteras av företag som ofta också har grafisk verksamhet. Innehållet på pappersskyltarna och på skärmarna är ofta samma text och bilder – de bara presenteras i olika format.

Butiksmarknadsföring

När du sedan kommer längre in i butiken finns kanske kläder på galgar. Etiketterna som talar om vilken storlek plaggen har och vad de är gjorda av. Och priset. Allt är tryckta produkter.

Och även själva kläderna är tryckta till stor del. Inte bara t-shirts med tryck utan också mycket av det som har mönster är faktiskt gjorda i en tryckpress.

Längre in i butiken finns fler skyltar och ställ. Stora bilder på väggarna. Dekaler över allt. I kassan finns ofta flera olika småprodukter som är förpackade på olika sätt. Och apropå förpackningar så är det den allra största delen av den grafiska industrin.

Lysande framtid

Du ser – här finns en framtid som man inte tänker på. Vill du jobba i den grafiska branschen finns det många olika utbildningar att välja på. En av de större finns i Sunne på en skola som heter Brobygrafiska som utbildar inom både tryck och förpackningar.

I Göteborg finns Yrgo inom Göteborgs Stad som varje år utbildar 100-tals studenter för grafisk bransch.

På högskolorna runt om i landet finns utbildningar inom kommunikation och produktion. Så tveka inte att prova på ett jobb inom grafisk bransch.

Lämna en kommentar