Så skriver du ett säljande CV

Att söka ett jobb är något stort för dom flesta. Det spelar ingen roll om du precis tagit examen, blivit avskedad eller bara vill prova något nytt. Att ta steget att söka ett arbete är en process som kräver förberedelser och engagemang. Söker du dessutom ett jobb i en bransch med stor konkurrensen är det extra viktigt att du visar dig från din bästa sida. Därför ska du alltid lägga mycket tid på att slipa på ditt CV som oftast är arbetsgivaren första kontakt med dig. Här får du tips på hur du skriver ett perfekt CV.

Starta alltid med att skriva ditt CV först innan du börjar söka lediga jobb. Då är du förberedd den dagen du hittar drömjobbet och kan snabbt skicka in din ansökan. Det är sällan en nackdel att vara den första som söker tjänsten. Då får arbetsgivaren lång tid på sig att lära känna dig och du kommer in i processen tidigt.

Börja med att lista självklara saker som ditt namn och kontaktuppgifter. Du kan även lägga in ett foto på dig. Men tänk på att undvika semesterfotot med drink i handen eller något annat som kan upplevas som oseriöst. Det ska vara en enkel professionell bild med helst en ljus bakgrund.

Så här kan disponera ditt CV

 1. Sammanfattning: Börja med en sammanfattning där du beskriver din utbildning och yrkeshistoria i några meningar. Här kan du även nämna eventuella karriärsmål.
 2. Tidigare arbeten: Lista dina tidigare anställningar med ditt senaste jobb först. Tänk på att se till att du inte har några hål i tidslinjen. Men undvik att lista mindre relevanta sommarjobb.
 3. Projekt: Har du arbetat med större projekt kan du nämna dom och din roll.
 4. Utbildningar: Lista dina utbildningar med den senaste utbildningen först. Lägg även till kurser som kan vara relevant för jobbet.
 5. Särskilda kunskaper: Här kan du lista till exempel dator- och språkkunskaper.
 6. Referenser: Vanligtvis listar man inte referenser utan hänvisar till att dom kan lämnas på begäran.

Det här ska du undvika

 • Ljug inte i ditt CV. Det mesta går enkelt att kontrollera.
 • ”Många bollar i luften”, ”Lagspelare” och andra klyschor.
 • Hål i din tidslinje. Förklara istället varför du inte jobbade under en viss period eller varför du gjort ett uppehåll i utbildningen.
 • Stavfel och dåligt språk.
 • För generaliserat. Anpassa istället CV:et efter det jobbet du söker.

När du väl fått ihop ditt CV så spara det som en PDF-fil så du har kontroll på layouten i det. Dessutom behöver du inte vara orolig att arbetsgivaren har svårt att öppna det. Lycka till med jobbsökandet!

Lämna en kommentar